Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


5. nap A reggeli ébredés után laza fürdő a tengerben. Egyben tisztálkodást is jelent. Féltünk, hogy az egész napos izzadás után, és az esti sós tengervízben való fürdőzés után, a ránk rakódó só kimarja a bőrünket, a hajlatokat, de nem volt ilyen problémánk. Sőt. Talán jót is tett! Szinte hihetetlen milyen gyorsan bele szoktunk ebbe a vad életbe. Gyümölcs mosatlanul? Leesett a kenyér, vagy szalonna? Jönnek a szúnyogok, legyek? Két napja nem mostál kezet szappannal? Nem számít. Csak vigyorgunk, mint rohadt tök a bádog tetőn, és JÓL érezzük magunkat.

 

Gyorsan össze tudtuk pakolni a cuccokat, mivel nem állítottunk sátrat most se.

Reggeli után irány vissza Pula.

Városnézés, elmélkedés a több száz évvel ezelőtti időkről. Körbe jártuk a kolosszeumot. Lenyűgöző. Szerintünk precízebben dolgoztak az akkori mesterek, mint a mostaniak. Ma még vannak egyáltalán mesterek? Sok hazai építkezést, útépítést nézve kétlem.

 

Pula-Fazana-Peroj-Rovinj-Valalta az útirány. Gondoltuk Valalta környékén a Limski csatorna mellett töltjük az éjszakát. A főútról most is letértünk, mert a térkép szerint egy másodrangú út visz a tenger mellett. Persze ebből is tolás lett. Az aszfalt elfogyott, majd a murva is átváltott egy erdei útra, mely egy bezárt katonai bázis mellett vcezetett.

Itt és a következő szakaszon, ahol ismét aszfaltos útra leltünk, megéreztük a döglesztő meleget. Az enyhe lejtőkön gurulva sem éreztük a levegő hűsítő hatását. Remegett az út felett a levegő, és remegett a fejünk is. Ahogy ittuk a vizet, úgy vált izzadtsággá, amit a nap gyorsan el is párologtatott. Enyhülést csak akkor éreztünk, mikor ismét a tenger közelébe értünk.

 

Valalta-ban talált camping, egy FKK camping. Ide nem tértünk be. Egy helyi táblát nézegetve úgy láttuk, van egy út, ami levisz a csatornához. Volt egy út, ami vezetett az adott irányba, de pár kilométer után elfogyott róla az aszfalt. Murvás úton már mentünk máskor is, hát most is tovább mentünk. DE! Elfogyott a murvás út is! Vissza egyikünk sem szeret menni, így ösvényeket keresgélve, és próbálgatva, végül ráleltünk egyre, ami levezetett a tengeri csatorna mellé. Ide lecincáltuk a felszerelést, belevetettük magunkat a vízbe, majd ettünk. Mellettünk a sziklákon sirályok figyelték mozdulatainkat. Egyre közelebb jöttek és kéregettek.

A vízen motorcsónakok, vízisízők. Szemközt hegy magasodik, oldalában egy barlanggal és mögöttünk is hegy, amiről leereszkedtünk ide. Járt utat a járatlanért hagyj el és még szebb helyeket találsz. Ahogy elbújt a nap, csak mi maradtunk. A vízről eltűntek az emberek és a technika vívmányai.

Lassan a nyílt tenger felől hűvösebb fuvallat érkezett. Halk morajlásra, villámlásra figyeltünk fel. Sötét felhők tűntek fel, lassan közeledtek. Tartottam az éjszakai vihartól, így felállítottuk a sátrakat. Szerencsére nem ért el hozzánk.